Lämning

Lämning filer

Om ni lämnar tryckanpassade pdf-filer mejlar vi er först instruktioner och ICC/färg-profiler. De färdiga pdf-filerna laddar ni sedan upp på vår ftp-server. Vi skickar er sedan en högupplöst tryckfärdig pdf-fil med inlagan samt en separat högupplöst tryckfärdig pdf-fil med omslaget. Dessa filer som vi skickar till er ska godkännas varefter vi går vidare och trycker. Leveranstiden efter att ni har godkänt våra tryckfärdiga filer är mindre än fyra veckor.

OBS! TÄNK PÅ FÖLJANDE FÖR ATT UNDVIKA PROBLEM:

 • Bilder
  Illustrationer och bilder ska vara sparade i cmyk och ha full täckning i hög- och lågdagrar. Bilderna ska vara i 300 dpi. Spara dem i samma storlek som de ska ha monterade i bokens layout (gångbara bildformat är tiff, eps eller jpeg). Eventuella logotyper eller andra grafiska element ska vara vektoriserade. Vid tryck som går ända ut till boksidans kant ska bilden skjuta ut minst 3 mm utanför bokens skärlinje.
 • Text
  Alla fonter ska vara sparade som textkonturer (outline). Om ni sätter text i svart, se till att den har 100 % i den svarta kanalen (ej cmyk-blandning).
 • Omslag
  Vi ger er pärmens mått. Ni gör omslaget i en separat fil. Omslaget ska skjuta ut minst 3 mm utanför boksidans kant det vill säga utanför den skärlinje som vi ska skära ut boken efter.

Lämning bok

 • Layoutprogram
  Filerna ska göras i riktiga program avsedda för grafisk produktion. Till exempel Indesign eller Quark Xpress.
 • Spara filerna
  Ta bort allt digitalt skräp som kan finnas i filerna. Till exempel mallar och färger, och “överblivna” grafiska element som inte används. Kontrollera att sidornas höjd och bredd är de rätta. Spara inlagan och omslaget i två separata pdf-filer.

Vi kan även hjälpa till om ni behöver hjälp med justeringar av det digitala materialet eller med innehåll, layout eller liknande. Vi finns på info@boktryckarna.se

Facebooktwitterlinkedin