Efterbehandling

Om efterbehandling

Vi på Boktryckarna kan tillgodose de flesta önskemål när det gäller tryck av böcker och kataloger. Med efterbehandling kan du anpassa hur den färdiga boken kommer att se ut. Det finns olika slags efterbehandlingar som kan göras. Dina val är viktiga för hur du vill att din bok kommer att se ut. Vi hjälper gärna till i denna process med att välja och ger råd.

Här följer ett urval av vad som är viktigt att ta ställning till:

  • Prägling – Ska till exempel guld eller silverfoliering användas för text på bokens framsida och pärm.
  • UV-lack – Ett överdrag av lack skyddar boken mot slitage och ger en fin finish. Ska lacken vara blank eller matt.
  • Laminering – Till exempel ett blankt eller ett matt överdrag som skyddar och ger en fin finish. Mer tåligt än UV-lack.
  • Kapitäl – Textil för att hålla samman pärmar och inlaga. Dekorativt och funktionellt. Finns i flera varianter och utföranden.
  • Limbindning – En vanlig och bra form av binding.
  • Trådbindning – I vissa fall är trådbindning en elegantare och mer hållbar lösning än limbidning.
  • Skyddsomslag – Med ett extra omslag av ett elegant papper med tryck skyddas boken ytterligare.
  • Buntning och plockning – Varje enskild bok kan förses med en elegant gördel. Det finns även möjlighet att styra hur böckerna ska packas.

Valen av efterbehandling liksom layout av en bok bör kopplas samman till hur den färdiga boken är tänkt att användas. Skillnaden mellan vilken efterbehandling man väljer för till exempel en barnbok och en jubileumsbok är givetvis stor.

Vi har erfarenhet av att trycka böcker för väldigt olika målgrupper och användningsområden. Kunden är i centrum för oss och vi är gärna med och diskuterar fram en bra lösning utifrån respektive kunds behov. Ta gärna kontakt med oss via info@boktryckarna.se

Bilden nedan visar en del av en bok som är trådbunden med kapitäler. Boken heter Sverige i bilder – Sweden in Pictures och är en av de böcker som vi har tryckt och även lagerför.

Efterbehandling

Facebooktwitterlinkedin